Hussvalan

 
2021
Ett lyckat försök med hussvaleholkar.
 
Vid de fem hussvaleholkar vi satt upp vid Gärdshammars gård häckade hussvalor i tre av dem i år. De byggde på holkarna med eget lera vilket också var vår tanke. I en av holkarna kunde jag se minst tre ganska stora ungar som kikade ut. I de övriga såg jag endast vuxna fåglar flyga in.
De fem holkarna vi hade vid Säter gård måste plockas ner i år då en utbyggnad av stallet genomfördes.
 
2020
 
Se under filen nedan.
 
 

2018

 
Hussvalan i kommunen
 
Fem par häckade med lyckade resultat på Gamla Brukskontoret vid Ramnäs bruk. 
 
Hussvaleprojektet vid Storgärde
 
Svalholkarna monteras upp
 
Hussvalebona uppmonterade på Reningsverket vid Storgärde i Virsbo
 
Vi har ännu inte lyckats få tillbaks några hussvalor till Storgärde.
 
 

2017

 

Hussvalan är nu upptagen som en projektarten  i Naturklubben. Den 14 maj träffades vi för att bygga husvaleholkar. Vår lokala keramiker Lisbeth Grando skänkte lera till oss att bygga svalbon av. Det visade sig vara knepigare än vi tänkt oss och bl.a. måste jobbet delas upp på flera dagar då den här typen av lera torkade väldigt långsamt. Vi var 4 klubbmedlemmar som jobbade med svalborna.

 

16 juni 2017 Svalbona klara..

Lisbeth Grando brände också hussvaleholkarna i sin keramikugn så att de skulle bli mer hållbara. Eftersom häckningssäsongen redan påbörjats har vi valt att sätta upp holkarna först under våren 2018. Vi kommer då som planerat att sätta upp holkarna vid Reningsverket i Virsbo. Där har hussvalor bott tidigare men är nu borta sedan några år.

 
Här tillverkas hussvalebon. Foto: Solveig Wadelius
 
Hela "Gubbhyllegänget " och "Hussvalebobyggarna" fikar tillsammans. Foto: Solveig Wadelius
 
 

 

 
Det är en grannlaga uppgift att bygga "hussvaleholkar". De skall dessutom finnas möjlighet för hussvalorna att bygga på holken.
Foto:  Greta Larsson
 
 

Fixa lera till hussvalornas bobygge

Lennart tipsar om ett sätt att hjälpa hussvalorna  att finna lera. - Gräv en långsluttande grop  och lägg ut en plastpresenning på ca 1x1 meter över den. Lägg fast presenningen med stenar. Hämta en hink riktig åkerlera och lägg på presenningen, sedan fyller du på vatten på presenningen. Vart efter leran torkar fyller du på nytt vatten.